Keizer publicaties

Lees alles over veelvoorkomende klachten en wat Keizer Kliniek doet om deze klachten te verhelpen. Informatie over het coronavirus en wat dat betekent voor onze zorg, vindt u hier.

Wat zijn symptomen van een liesbreuk?

Wat zijn de symptomen van een liesbreuk? Hoe herkent u een liesbreuk? Keizer Kliniek legt het uit.

Zo herkent u de liesbreuk:

  • De zwelling wordt beter zichtbaar op momenten waarop u staat, perst of hoest.
  • De zwelling loopt soms op tot aan de schaamlip of balzak.
  • Bij mensen met meer buikvet kan de liesbreuk minder goed zichtbaar zijn.
  • De liesbreuk voelt pijnlijk of branderig/stekend aan.
  • Ook mogelijk is dat u wel de zwelling voelt, maar geen pijn heeft. U kunt daarbij het gevoel hebben dat er iets ‘in de weg’ zit in de lies.
  • Het kan ook voorkomen dat u wel pijn voelt, maar geen zwelling ziet. Vooral bij vrouwen kan dit voorkomen.
Eén van de belangrijkste uiterlijke symptomen van de liesbreuk is een bult of zwelling in de lies. Een liesbreuk zonder zwelling kan ook voorkomen. Vaak is er sprake van een pijnlijk of branderig gevoel. Elk jaar worden er in Nederland 30.000 mensen geopereerd aan een liesbreuk Dit is een liesbreuk.

De symptomen van een liesbreuk

De belangrijkste symptomen van een liesbreuk zijn: 1: Zwelling in de liesstreek 2: Bij hoesten, tillen of persen puilt de zwelling verder uit 3: Zwelling voelt pijnlijk of branderig We leggen de symptomen uit.

Symptoom #1: Zwelling in de liesstreek

Een liesbreuk herkent u meestal aan een pijnlijk en of branderig gevoel in uw lies, die gepaard kan gaan met bult of zwelling in uw lies. De zwelling is één van de meest voorkomende uiterlijke kenmerken van de liesbreuk. De liesbreuk wordt veroorzaakt door uw buikvlies, buikvet of darm; dat uitpuilt en door de buikwand de huid naar buiten duwt. Aan de buitenkant lijkt een liesbreuk op een zwelling. Het kan ook voorkomen dat er geen zwelling zichtbaar is.

Symptoom #2: Bij hoesten, tillen en persen puilt de zwelling verder uit

Een liesbreuk is soms nog duidelijker te zien bij inspanning. Bij hoesten, niezen, persen en zwaar tillen kan de zwelling extra naar buiten puilen.

Symptoom #3: Zwelling voelt pijnlijk of branderig

Een liesbreuk kan pijn doen, knellen, branden of steken. Niet iedereen heeft hier last van: vaak zien we dat de liesbreuk klachten en verschijnselen geleidelijk toenemen. Ook kan het branderige gevoel in de lies erger zijn als de druk in de buik toeneemt. Dit kan voorkomen bij bijvoorbeeld bij hoesten, niezen, persen en zwaar tillen.

Hoe ontstaat een liesbreuk? Alles over de oorzaken van het vervelende gevoel aan de buikwand.

Een liesbreuk is een zwakke plek in de buikwand waardoor buikvlies en -vet of darm door de buikwand naar buiten komt. De gevolgen variëren van vervelend tot uitermate hinderlijk. Een liesbreuk is onder andere te herkennen aan een pijnlijk of branderig gevoel. In veel gevallen is de liesbreuk ook voelbaar als een onderhuidse bobbel bij  de buik/liesstreek.

Liesbreuken ontstaan geleidelijk

Een liesbreuk is een kwaal die er vaak ongemerkt insluipt. De breuk wordt vaak voor het eerst opgemerkt bij lichamelijke inspanning, wat ook de oorsprong is van de uitdrukking ‘ik til me een breuk’. Zwaar lichamelijk werk kan de oorzaak van een liesbreuk zijn. Er zijn ook andere factoren die, als ze aanhouden, na verloop van tijd een liesbreuk kunnen veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zwangerschap, overgewicht en overmatig persen tijdens de stoelgang.

Een liesbreuk ontstaat door een zwakke plek in de buikwand

Een liesbreuk (hernia inguinalis) ontstaat doordat een plek in de buikwand zwakker is dan de rest van het weefsel. De darm drukt tegen de buikwand aan, die kan scheuren op de plek van de minste weerstand. Hoe groot de scheur is, verschilt per geval. Bij een ‘lichte’ liesbreuk is de scheur ongeveer twee centimeter groot. De scheur kan groter worden en oplopen tot wel 7,5 centimeter. De zwakke plek kan aangeboren zijn of op latere leeftijd ontstaan.

De belangrijkste oorzaken van een liesbreuk op een rij

Oorzaak 1: Hoesten

Veelvuldig hoesten – bijvoorbeeld door een longaandoening of door roken – is een veelvoorkomende oorzaak van een verzwakte buikwand en daardoor een liesbreuk.

Door het hoesten ontstaat namelijk druk en spanning op de buikwand. In combinatie met een verzwakking van spieren en bindweefsel, kan dit op termijn leiden tot een dunnere buikwand en daardoor een kans op een liesbreuk.
Oorzaak 2: Tillen

Zwaar lichamelijk werk (tillen) zet extra druk op de buikwand en kan op termijn een liesbreuk veroorzaken.

Ook kan een bestaande hernia verergeren door zwaar te tillen. Om deze reden worden liesbreuken vaak voor het eerst opgemerkt tijdens zware lichamelijke arbeid.
Oorzaak 3: Persen

Tijdens de stoelgang ontstaat, door het persen, druk op de buikwand.

Bij een normale stoelgang heeft die persdruk geen gevolgen. Bij langdurige verstopping kunnen de gevolgen groter zijn: er ontstaat gedurende een langere tijd een druk op de buikwand. Op een zwakke plek wordt de darm dan niet goed afgesloten en ontstaat de liesbreuk.
zwaar tillen is een oorzaak van liesbreuken
Zwaar tillen kan een oorzaak zijn van een liesbreuk.

Is een liesbreuk erfelijk?

De één heeft meer aanleg voor een liesbreuk dan de ander. De exacte oorzaak van deze aanleg is nog niet bekend. Hernia’s lijken in de ene familie vaker voor te komen dan in de andere, maar uit wetenschappelijk onderzoek is nog niet bewezen dat een hernia erfelijk is.

Weetjes over liesbreuken

  • Een liesbreuk komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
  • De meeste hernia’s ontstaan bij mensen in de vijftig.
  • Liesbreuken zijn in beginsel niet gevaarlijk.

Heeft u symptomen van een liesbreuk?

Keizer Kliniek beantwoordt al uw vragen over een liesbreuk. Neem vrijblijvend contact op of maak een afspraak met uw huisarts. Een liesbreuk is niet gevaarlijk, wel vervelend

Is een liesbreuk gevaarlijk?

Een liesbreuk is erg vervelend en hinderlijk, maar is in principe niet gevaarlijk. Pas als de darm bekneld raakt, is acuut ingrijpen nodig. Bij een liesbreuk zorgt een zwakke plek in de buikwand ervoor dat een deel van de darm naar buiten puilt.

De aandoening is het beste te vergelijken met een te vol opgeblazen ballon: op de plek van de minste weerstand ontstaat een bobbeltje, omdat de lucht tegen het plastic aandrukt.
De gevolgen van een liesbreuk

Sommige liesbreuken gaan jarenlang ongemerkt voorbij. Andere liesbreuken kunnen vervelend of zelfs pijnlijk aanvoelen. Onbehandelde liesbreuken kunnen verergeren. Wat begint als een mild aanvoelende liesbreuk, kan na verloop van tijd pijnlijk worden.

Meestal kan het geen kwaad om enige tijd met een liesbreuk rond te blijven lopen. Maar er zijn uitzonderingen: in een enkel geval kan een liesbreuk wel gevaar opleveren. Dit gebeurt wanneer de darm bekneld begint te raken. In zo’n geval merkt u acuut ernstige klachten en is het belangrijk om gelijk contact op te nemen met uw huisarts of met de huisartsenpost.

Liesbreukoperaties zonder wachtlijst

Een liesbreuk is niet gevaarlijk, wel vervelend. Dan is het fijn om snel geholpen te worden. In Keizer Kliniek Voorschoten bieden we liesbreukoperaties zonder wachtlijst, door een team van ervaren specialisten. Wij hebben géén wachtlijst en kunnen binnen één a twee weken de intake doen. Naast een gespecialiseerd team, beschikt Keizer Kliniek in over moderne apparatuur. Hiermee kunnen we zowel een klassieke operatie (de lichtenstein-operatie) uitvoeren, als een specialistische kijkoperatie (laparoscopie) doen. Het voordeel van de kijkoperatie is een veel kortere hersteltijd: gemiddeld na een een week bent u hersteld. ✓ Geen wachtlijst, snel herstel ✓ Behandeling vergoed door de basisverzekering * ✓ Patiënten waarderen ons met 8,8 * Met uitzondering van een eventueel nog niet benut eigen risico. * Alle zorgverzekeraars vergoeden de behandeling in Keizer Kliniek. Uw behandeling wordt volledig vergoed, met uitzondering van een (eventueel) nog onbenut eigen risico. In welke maand de operatie gepland kan worden, hangt (mede) af van afspraken tussen uw zorgverzekeraar en ons. Voor meer informatie hierover kunt u gerust contact met ons opnemen.

Veelgestelde vragen over liesbreuken:

Wat is een liesbreuk?

Een liesbreuk is een zwakke plek in de buikwand ter hoogte van de lies. Hierdoor kan er buikvlies en buikvet of darm naar buiten puilen. Bij hoesten, tillen en persen is de zwelling goed merkbaar.

Is een liesbreuk gevaarlijk?

Een liesbreuk is niet gevaarlijk. Maar dit verandert als bijvoorbeeld de darm beklemd raakt, waardoor deze kan ontsteken of verstopt kan raken. De pijn kan hierdoor in korte tijd erg hevig worden. Neem bij acute pijn gelijk contact op met uw huisarts, want in dit geval kan het nodig zijn om u met spoed te opereren.

Hebben mannen anderesymptomen dan vrouwen?

Wat zijn de ‘kenmerkende’ symptomen van een liesbreuk bij een vrouw of man? Eigenlijk is er weinig verschil. De kenmerken bij vrouwen zijn niet veel anders dan bij mannen, maar er zijn uitzonderingen. Bij sommige mensen loopt de zwelling namelijk door tot voorbij de liesstreek. De belangrijkste verschillen bij liesbreuken tussen mannen en vrouwen: Bij vrouwen kan de zwelling doorlopen tot aan de schaamlip. Een liesbreuk bij mannen kan tot aan de balzak komen. Symptomen aan een teelbal komen regelmatig voor. Een liesbreuk bij mannen komt vaker voor dan een liesbreuk bij vrouwen. In Nederland krijgt 27 procent van de mannen ooit in hun leven een liesbreukoperatie. Bij de vrouwen is dit 3 procent.

Deel dit op sociale media: