Bevolkingsonderzoek darmkanker
Informatie over het coronavirus en wat dat betekent voor onze zorg vindt u op de pagina Coronavirus.


Bevolkingsonderzoek darmkanker
U heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Naar aanleiding daarvan heeft u nu een brief gehad waarin staat dat de uitslag ‘positief’ is. Dat wil zeggen dat in het laboratorium is gebleken dat er een spoortje bloed zat in de ontlasting die u voor het onderzoek hebt opgestuurd. Dat betekent niet dat u ziek bent. Het bloed in de poep kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van een zweertje of een onschuldige poliep. Maar het kan ook wijzen op darmkanker of een begin daarvan. Daarom is het verstandig dit verder te laten onderzoeken. Keizer Kliniek is hierin gespecialiseerd.
Het bevolkingsonderzoek
Als darmkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar. Daarom wordt in Nederland aan iedereen tussen de 55 en 75 jaar elke twee jaar een bevolkingsonderzoek darmkanker aangeboden. Dit onderzoek is vrijwillig, u bepaalt zelf of u hieraan meedoet. Door darmkanker kunnen er bloedsporen zitten in de ontlasting. Dit is met het blote oog niet altijd te zien. Met de apparatuur in een laboratorium lukt dit wel.
Vervolgonderzoek
Als in het laboratorium blijkt dat er een spoortje bloed in de geteste ontlasting zit, is vervolgonderzoek nodig. Dan is het goed om te kijken waardoor dat bloed er zit. Wat is de oorzaak? Het is een extra controle om te kijken of alles in orde is. Een vervolgonderzoek bestaat uit een intakegesprek in een gespecialiseerde kliniek en een inwendig darmonderzoek via een kijkoperatie (colonoscopie).
Vervolgonderzoek bij Keizer Kliniek
Keizer Kliniek is gespecialiseerd in darmonderzoek. De maag-darm-leverartsen die hier werken, hebben al duizenden kijkonderzoeken gedaan. Ze doen dat met moderne apparatuur, in een comfortabele kliniek. Met hun ervaring kunnen ze deze onderzoeken veilig en zorgvuldig uitvoeren.
Een gespecialiseerde verpleegkundige van Keizer Kliniek bespreekt tijdens de intake met u hoe het onderzoek verder verloopt. Natuurlijk beantwoordt deze verpleegkundige ook al uw vragen. Tijdens het inwendig kijkonderzoek kan de arts ook kleine ingrepen doen, bijvoorbeeld onrustige poliepen verwijderen.
Als verdere behandeling nodig is, bijvoorbeeld een uitgebreide darmoperatie, verwijst Keizer Kliniek u door naar een van de academische ziekenhuizen waarmee de kliniek samenwerkt.
Verzekerde zorg
Meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker is gratis. Het vervolgonderzoek – dus het intakegesprek en het inwendige darmonderzoek – valt onder de basiszorgverzekering.
Het kan zijn dat u de kosten of een deel daarvan zelf moet betalen. Dit hangt af van de hoogte van uw eigen risico en hoeveel u hiervan al heeft gebruikt.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie over het bevolkingsonderzoek? Kijk dan op de site van het  RIVM. Of neem contact op met Keizer Kliniek via telefoonnummer 088-78 38 270.
Wat houdt het kijkonderzoek van de darm in?
Een kijkonderzoek van de darm noemen we een colonoscopie. Tijdens dit onderzoek bekijkt de maag-darm-leverarts de binnenkant van de dikke darm en het laatste deel van de dunne darm. De arts gebruikt hiervoor een kijkinstrument: de endoscoop. Endoscopie betekent letterlijk ‘naar binnen kijken’. De endoscoop is een beweegbare slang met aan het eind een lampje en een camera. Nadat de arts de endoscoop via de anus voorzichtig in uw darm heeft geschoven, kan hij via de camera op een beeldscherm vrijwel alle afwijkingen opsporen. Denk bijvoorbeeld aan ontstekingen, darmuitstulpingen (divertikels), poliepen of gezwellen.
Tijdens dit onderzoek kan de arts niet alleen in de darm ‘kijken’, maar ook ‘behandelen’. Bijvoorbeeld poliepen verwijderen. Ook kan de arts een stukje weefsel (biopt) wegnemen voor nader onderzoek. Via de scoop kan de arts zelfs foto’s maken om deze later nog eens rustig te bekijken.
Wat gebeurt er tijdens het inwendige darmonderzoek?
De maag-darm-leverarts voert het onderzoek en de eventuele behandeling uit. Als u hier behoefte aan heeft,  krijgt u een infuus met een pijnstillend medicijn en slaapmiddel dat u in een ‘roesje’ brengt. Het medicijn maakt u wat slaperig en vermindert uw reactievermogen. Zo is het onderzoek minder vervelend. U zult weinig merken van het onderzoek.
U ligt op de onderzoektafel met opgetrokken knieën. De endoscoop, die de arts tijdens het onderzoek via de sluitspier voorzichtig naar binnen brengt, is voorzien van een verdovende zalf. Om de darm te ontplooien en goed overzicht te krijgen, wordt via de endoscoop een bepaalde lucht (CO2) ingeblazen. Daardoor wordt de darm iets uitgerekt. Het onderzoek duurt gemiddeld 20 tot 40 minuten, als bijvoorbeeld ook poliepen worden verwijderd soms iets langer.
Wat gebeurt er na het onderzoek?
Na het onderzoek mag u weer normaal eten en drinken. Door de lucht die in de darm geblazen is, kan u nog enige tijd last hebben van een opgeblazen gevoel. Terwijl u rustig bijkomt, controleert de verpleegkundige regelmatig of alles goed gaat en u goed herstelt.
Als u ook behandeld bent, kunnen extra controles nodig zijn. Als er poliepen of stukjes weefsel zijn verwijderd, kunt u de eerste 12 uur wat bloed verliezen bij de ontlasting.
Voor u naar huis gaat, hoort u wat de bevindingen van de arts zijn. Als er weefsel is weggenomen, gaat dit voor onderzoek naar het laboratorium. Het duurt gemiddeld vier tot zes dagen voor de uitslag bekend is. De resultaten bespreekt u met uw behandelend arts van Keizer Kliniek.
Door het roesje dat u heeft gehad, mag u de eerste 24 uur na het onderzoek niet zelf autorijden. Ook mag u deze periode geen alcohol gebruiken.
Als alle uitslagen bekend zijn, bespreekt u met uw specialist in Keizer Kliniek of nog verdere behandeling nodig is.