Bevolkingsonderzoek darmkanker
U heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Naar aanleiding daarvan heeft u nu een brief gehad waarin staat dat de uitslag ‘positief’ is. Dat wil zeggen dat in het laboratorium is gebleken dat er een spoortje bloed zat in de ontlasting die u voor het onderzoek hebt opgestuurd. Dat betekent niet dat u ziek bent. Het bloed in de poep kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van een zweertje of een onschuldige poliep. Maar het kan ook wijzen op darmkanker of een begin daarvan. Daarom is het verstandig dit verder te laten onderzoeken. Keizer Kliniek is hierin gespecialiseerd.
Het bevolkingsonderzoek
Als darmkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar. Daarom wordt in Nederland aan iedereen tussen de 55 en 75 jaar elke twee jaar een bevolkingsonderzoek darmkanker aangeboden. Dit onderzoek is vrijwillig, u bepaalt zelf of u hieraan meedoet. Door darmkanker kunnen er bloedsporen zitten in de ontlasting. Dit is met het blote oog niet altijd te zien. Met de apparatuur in een laboratorium lukt dit wel.
Vervolgonderzoek
Als in het laboratorium blijkt dat er een spoortje bloed in de geteste ontlasting zit, is vervolgonderzoek nodig. Dan is het goed om te kijken waardoor dat bloed er zit. Wat is de oorzaak? Het is een extra controle om te kijken of alles in orde is. Een vervolgonderzoek bestaat uit een intakegesprek in een gespecialiseerde kliniek en een inwendig darmonderzoek via een kijkoperatie (colonoscopie).
Vervolgonderzoek bij Keizer Kliniek
Keizer Kliniek is gespecialiseerd in darmonderzoek. De maag-darm-leverartsen die hier werken, hebben al duizenden kijkonderzoeken gedaan. Ze doen dat met moderne apparatuur, in een comfortabele kliniek. Met hun ervaring kunnen ze deze onderzoeken veilig en zorgvuldig uitvoeren.
Een gespecialiseerde verpleegkundige van Keizer Kliniek bespreekt tijdens de intake met u hoe het onderzoek verder verloopt. Natuurlijk beantwoordt deze verpleegkundige ook al uw vragen. Tijdens het inwendig kijkonderzoek kan de arts ook kleine ingrepen doen, bijvoorbeeld onrustige poliepen verwijderen.
Als verdere behandeling nodig is, bijvoorbeeld een uitgebreide darmoperatie, verwijst Keizer Kliniek u door naar een van de academische ziekenhuizen waarmee de kliniek samenwerkt.
Verzekerde zorg
Meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker is gratis. Het vervolgonderzoek – dus het intakegesprek en het inwendige darmonderzoek – valt onder de basiszorgverzekering.
Het kan zijn dat u de kosten of een deel daarvan zelf moet betalen. Dit hangt af van de hoogte van uw eigen risico en hoeveel u hiervan al heeft gebruikt.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie over het bevolkingsonderzoek? Kijk dan op de site van het RIVM. Of neem contact op met Keizer Kliniek via telefoonnummer 088-78 38 270.