Wond
Informatie over het coronavirus en wat dat betekent voor onze zorg vindt u op de pagina Coronavirus.


Wondzorg
Keizer Kliniek is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van slecht genezende wonden aan vooral benen en voeten. We helpen u en uw huisarts graag verder als de genezing van uw wond niet vordert. Simpel als het kan, uitgebreid als het moet.
Slecht genezende wond aan voet of been
In een gezonde situatie geneest een wond binnen een bepaalde tijd. Als het bloed niet goed door de bloedvaten stroomt, kan de genezing van een wond veel minder vlot verlopen. Er kan een stoornis optreden in de aanvoer en in de afvoer van bloed. Als de aanvoer verstoord is, zijn de slagaders vernauwd. Dan komen er te weinig zuurstof en andere voedingsstoffen in de weefsels. Bijvoorbeeld in de spieren en de huid. Dit leidt tot pijnlijke open plekken in het been of in de voet. Deze open plekken genezen moeilijk.
Als het probleem in de aders zit en de afvoer belemmerd is, ontstaat een wond rond of vlak boven de binnenkant van de enkel. Deze wond doet meestal geen pijn, maar kan wel een nare lucht verspreiden en vocht produceren.
Ook mensen met diabetes (suikerziekte) hebben vaak een slechte bloedvoorziening in benen en voeten. Zeker voor deze mensen is het belangrijk dat wordt voorkomen dat ze een wondje krijgen. Als een wond eenmaal aanwezig is, geneest zij vaak traag.
De bloedvoorziening is dus vaak een oorzaak, maar er kunnen nog veel meer redenen zijn waardoor een wond niet geneest. Bijvoorbeeld infecties van de wond en drukplekken door schoeisel of onderliggende botstructuren. Ook ziektes die de algemene weerstand verlagen, zoals reuma, chronische darmziekten, hartfalen en kanker, kunnen een slechte wondgenezing tot gevolg hebben.
Om al deze oorzaken aan te tonen of uit te sluiten, is het verstandig om direct een wondspecialist in te schakelen.
Andere klachten door afvoerstoornis of slechte doorbloeding
Door een afvoerstoornis of slechte doorbloeding kunnen ook andere klachten optreden. Deze klachten geven een grotere kans op een slecht genezende wond.
Pijnlijke vermoeide voeten of benen
Een afvoerstoornis van de bloedvaten zorgt vaak als eerste voor een moe, zwaar of pijnlijk gevoel in de benen en voeten.
Dikke enkels (oedeem)
Door de afvoerstoornis kan het vocht niet weg. Dit vocht (oedeem) hoopt zich op rond de enkels. De enkels worden dik.
Uitgezette adertjes en spataderen
Doordat het vocht niet weg kan, zetten adertjes uit. Deze adertjes kunnen ‘uitgroeien’ tot spataderen.
Eczeemplekken, bruine verkleuringen, onderhuidse verhardingen
Eczeemplakken en bruine verkleuringen op de huid of onderhuidse verhardingen zijn vaak het gevolg van een slechte doorstroming in de bloedvaten. Dit kan een voorbode zijn van een wond. We noemen dit dan ‘een open been’.
Verwijzing huisarts
Wilt u een consult in de Keizer Kliniek? Dan heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts.
Eerste consult bij voetproblemen
Heeft u voetproblemen? Dan bezoekt u in de Keizer Kliniek als eerste een podotherapeut. Na onderzoek volgt een behandelplan op maat. Het kan om wondbehandeling gaan, maar ook om schoenadvies, schoenaanpassingen en adviezen om (verdere) problemen te voorkomen. Ook beoordeelt de podotherapeut of vaatonderzoek nodig is en of de vaatchirurg bij de behandeling moet worden betrokken.
Eerste consult bij beenproblemen
Heeft u een open been? Dan wordt eerst onderzocht welke vaatafwijking hier de oorzaak van is. De arts onderzoekt of hij uw beenslagaderen voelt kloppen en meet de bloeddruk in uw vaten. Een open been als gevolg van een afvoerstoornis in het adersysteem is meestal gemakkelijk te herkennen. Is er sprake van spataderen? Dan volgt vaak een duplex-onderzoek. Na dit onderzoek bespreekt de arts met u of een behandeling van deze spataderen zinvol is.
Hoe verloopt een duplex-onderzoek?
Een duplex-apparaat maakt de bloedstroom zichtbaar en hoorbaar en stelt de richting van de bloedstroom vast. Bij goed sluitende kleppen stroomt het bloed alleen van de voet naar het hart. Als de kleppen niet goed sluiten, stroomt het bloed ook in omgekeerde richting. Met een duplex bepaalt uw arts hoeveel bloed terugstroomt en over welke lengte van de ader dit gebeurt. Een duplex-onderzoek is patiëntvriendelijk: uw arts hoeft niet te prikken of te snijden.
Behandeling
Keizer Kliniek levert maatwerk en volgt de landelijke richtlijnen. Afhankelijk van de diagnose bespreken we samen met u welke behandeling voor u het beste is. Dit kan een behandeling zijn die de bloedafvoer vanuit het been naar het hart bevordert. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van zwachtels, verbandtechnieken of een elastische kous. Het kan ook een behandeling zijn van uw spataderen, bijvoorbeeld met sclerotherapie of lasertherapie.
De podotherapeut behandelt huid- en nagelaandoeningen en klachten die samenhangen met voetproblemen en een afwijkend looppatroon. De podotherapeut werkt nauw samen met de orthopedische schoentechnicus. Samen helpen zij u bij het aanmeten van goed passend schoeisel. Dit is belangrijk om de wond aan uw voet voorspoedig te laten genezen en problemen in de toekomst te voorkomen.
Snel wondspecialist inschakelen
Uit gedegen klinisch onderzoek blijkt, dat bij een gerichte aanpak door een wondspecialist ongeveer 60 procent van alle chronische wonden weer dicht kunnen gaan. Een chronische wond is een wond die langer dan zes weken bestaat. Bij ongeveer 20 procent treedt door het inschakelen van een wondspecialist een duidelijke verbetering op. Daarom is het belangrijk de wond zo snel mogelijk te laten inspecteren en de behandeling in te zetten.