Liesbreuk

Lies-navelbreuk

Een lies- of navelbreuk ontstaat door verhoogde druk in het lieskanaal of de buikholte waardoor een uitstulping ontstaat. Hierdoor kan het buikvlies, maar ook de darm, naar buiten puilen. Deze zwelling kan groter worden als u staat, hoest, perst of zwaar tilt. Sommige mensen ervaren een branderig gevoel rond de zwelling. Een lies- of navelbreuk is niet gevaarlijk en ook niet voor iedereen pijnlijk. Wel kunnen de klachten na verloop van tijd toenemen.

 

Onderzoek

Tijdens het eerste consult zal de specialist uw klachten met u bespreken. De specialist voert lichamelijk onderzoek uit. Een breuk is het beste vast te stellen wanneer u staat. Aanvullend onderzoek is meestal niet nodig. Bij twijfel kan er een echo-onderzoek worden aangevraagd.

 

Behandeling

Er zijn twee manieren om een liesbreuk te herstellen: de zogenaamde open (klassieke, liechtenstein) operatie of een kijkoperatie (laparoscopie, TEP-procedure). De kijkoperatie is de meest gebruikte techniek bij een liesbreuk. De specialist bespreekt met u welke operatie medisch gezien het beste bij u past.
De navelbreuk operatie wordt uitgevoerd via een snede ter plaatse van de breuk. Tijdens de operatie wordt de uitstulping van het buikvlies opgeheven.

Voor meer informatie over de operatieve behandelingen, klikt u op de onderstaande brochures.

 

Operatieve behandelingen

Brochure laparoscopische TEP liesbreuk operatie
Brochure liechtenstein liesbreuk operatie
Brochure navelbreuk operatie