Keizer publicaties

Lees alles over veelvoorkomende klachten en wat Keizer Kliniek doet om deze klachten te verhelpen. Informatie over het coronavirus en wat dat betekent voor onze zorg, vindt u hier.

Wat is de oorzaak van een liesbreuk?

Hoe ontstaat een liesbreuk? Alles over de oorzaken van het vervelende gevoel aan de buikwand.

Een liesbreuk is een zwakke plek in de buikwand waardoor buikvlies en -vet of darm door de buikwand naar buiten komt. De gevolgen variëren van vervelend tot uitermate hinderlijk. Een liesbreuk is onder andere te herkennen aan een pijnlijk of branderig gevoel. In veel gevallen is de liesbreuk ook voelbaar als een onderhuidse bobbel bij  de buik/liesstreek.

 

Liesbreuken ontstaan geleidelijk

Een liesbreuk is een kwaal die er vaak ongemerkt insluipt. De breuk wordt vaak voor het eerst opgemerkt bij lichamelijke inspanning, wat ook de oorsprong is van de uitdrukking ‘ik til me een breuk’.

Zwaar lichamelijk werk kan de oorzaak van een liesbreuk zijn. Er zijn ook andere factoren die, als ze aanhouden, na verloop van tijd een liesbreuk kunnen veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zwangerschap, overgewicht en overmatig persen tijdens de stoelgang.

 

Een liesbreuk ontstaat door een zwakke plek in de buikwand

Een liesbreuk (hernia inguinalis) ontstaat doordat een plek in de buikwand zwakker is dan de rest van het weefsel. De darm drukt tegen de buikwand aan, die kan scheuren op de plek van de minste weerstand.

Hoe groot de scheur is, verschilt per geval. Bij een ‘lichte’ liesbreuk is de scheur ongeveer twee centimeter groot. De scheur kan groter worden en oplopen tot wel 7,5 centimeter. De zwakke plek kan aangeboren zijn of op latere leeftijd ontstaan.

Hoe ontstaat een liesbreuk? We gaan de oorzaken bij langs.

 

De belangrijkste oorzaken van een liesbreuk op een rij

Oorzaak 1: Hoesten

Veelvuldig hoesten – bijvoorbeeld door een longaandoening of door roken – is een veelvoorkomende oorzaak van een verzwakte buikwand en daardoor een liesbreuk.

Door het hoesten ontstaat namelijk druk en spanning op de buikwand. In combinatie met een verzwakking van spieren en bindweefsel, kan dit op termijn leiden tot een dunnere buikwand en daardoor een kans op een liesbreuk.
 

Oorzaak 2: Tillen

Zwaar lichamelijk werk (tillen) zet extra druk op de buikwand en kan op termijn een liesbreuk veroorzaken.

Ook kan een bestaande hernia verergeren door zwaar te tillen. Om deze reden worden liesbreuken vaak voor het eerst opgemerkt tijdens zware lichamelijke arbeid.

Oorzaak 3: Persen

Tijdens de stoelgang ontstaat, door het persen, druk op de buikwand.

Bij een normale stoelgang heeft die persdruk geen gevolgen. Bij langdurige verstopping kunnen de gevolgen groter zijn: er ontstaat gedurende een langere tijd een druk op de buikwand. Op een zwakke plek wordt de darm dan niet goed afgesloten en ontstaat de liesbreuk.

 

zwaar tillen is een oorzaak van liesbreuken
Zwaar tillen kan een oorzaak zijn van een liesbreuk.

Is een liesbreuk erfelijk?

De één heeft meer aanleg voor een liesbreuk dan de ander. De exacte oorzaak van deze aanleg is nog niet bekend. Hernia’s lijken in de ene familie vaker voor te komen dan in de andere, maar uit wetenschappelijk onderzoek is nog niet bewezen dat een hernia erfelijk is.

Weetjes over liesbreuken

  • Een liesbreuk komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
  • De meeste hernia’s ontstaan bij mensen in de vijftig.
  • Liesbreuken zijn in beginsel niet gevaarlijk.
  • Jaarlijks worden 30.000 liesbreukoperaties uitgevoerd.

De liesbreukoperatie

Een liesbreuk is uitermate vervelend, maar gelukkig goed te behandelen. Onze kliniek in Voorschoten hanteert geen wachtlijsten en kan u gelijk ontvangen. Onze behandeling wordt vergoed door uw (basis-) zorgverzekering *, uiteraard met uitzondering van een eventueel nog niet benut eigen risico.

✓ Snel geholpen

✓ Snel herstel

✓ Geen wachtlijst

 

 

* Alle zorgverzekeraars vergoeden een behandeling in de Keizer Kliniek. De behandeling wordt volledig vergoed, met uitzondering van een eventueel nog niet benut eigen risico.

In welke maand de operatie gepland kan worden, hangt mede af van afspraken tussen ons en uw zorgverzekeraar. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Deel dit op sociale media: