Keizer publicaties

Lees alles over veelvoorkomende klachten en wat Keizer Kliniek doet om deze klachten te verhelpen. Informatie over het coronavirus en wat dat betekent voor onze zorg, vindt u hier.

De 10 meest gestelde vragen over spataderen

Keizer Kliniek Den Haag is specialist in spataderen. Onze vaatchirurgen geven antwoord op de 10 meest gestelde vragen over spataderen.

 

1. Zijn spataderen gevaarlijk?

Spataderen zijn niet direct gevaarlijk, maar helemaal onschuldig zijn ze ook niet. Onbehandelde spataders kunnen zorgen voor vocht rond uw enkels of onderbeen, huiduitslag, verkleuring of verharding van uw huid, ontsteking of een open been.

2. Welke spataderbehandelingen zijn er?

De vijf meest effectieve spataderbehandelingen zijn (klik op de behandeling voor een uitgebreide uitleg):

3. Wat zijn de oorzaken van spataderen?

Erfelijke aanleg, staand of zittend werk, overgewicht, hormonale factoren en zwangerschap zijn vaak de oorzaken van spataderen. Spataderen ontstaan door veranderingen in de binnenwand van de aders (primaire spataders). Soms is een aandoening de oorzaak, bijvoorbeeld trombose (secundaire spataders). In dit artikel gaan we uitgebreider in op de oorzaken van spataderen.

4. Is mijn spatader ontstoken?

Voelt en ziet u op de plek van de spatader een rode, gezwollen, pijnlijke, harde streng. Bij een ontsteking is er een stolsel in de oppervlakkige spatader ontstaan. Uw huisarts verwijst u desgewenst door naar een vaatspecialist. Behandeling in de Keizer Kliniek regio Den Haag, hét centrum voor onderzoek en behandeling van vaatproblemen, zoals spataderen en etalagebenen, wordt in het geval van ontstoken spataderen vergoed door uw zorgverzekering.

5. Welke behandeling van spataderen is goed voor mij?

Laseren, spuiten, micronaaldtherapie of helemaal weghalen. U bepaalt met een vaatchirurg welke behandeling het beste past bij u en bij uw probleem. Bij endoveneuze lasertherapie (EVLT) onder lokale verdoving gaat de vaatchirurg, via een klein sneetje van 1,5mm, met een dunne laserdraad het bloedvat in. Met laserenergie brandt de specialist het bloedvat dicht.  Sclerotherapie en foam-sclerocompressietherapie lijken op elkaar. Bij sclerotherapie spuit de specialist een speciale vloeistof in de spatader. Bij foam-sclerocompressietherapie gebeurt dat ook, maar dan zit de vloeistof in een schuimige substantie (foam). Met de convolutectomie volgens Muller krijgt u enkele kleine sneetjes van  1 millimeter, waardoor uw spatadertjes worden verwijderd (zonder zichtbare littekens). Bij micronaaldtherapie worden met een micronaald, door het gebruik van echogolven, de kleinste haarvaatjes (de haarvaatjes in het oppervlakkigste deel van uw huid) dicht geschrompeld. Tijdens de procedure krijgt u een kleine hoeveelheid verdovende crème op uw huid, of u krijgt lokaal een verdoving ingespoten.

6. Wat wordt bedoeld met het laseren van spataderen?

Wanneer mensen praten over het laseren van spataderen, bedoelen ze vaak het laten behandelen van spataderen met behulp van lasertechnologie. De officiële benaming voor spataderen laseren is endoveneuze lasertherapie (EVLT). Met laserenergie wordt een bloedvat dichtgebrand. De ader hoeft niet verwijderd te worden, zoals dat met het strippen van spataders wel het geval is.

7. Wat kan ik verwachten na de laserbehandeling van spataderen?

Na het laseren van spataderen mag u direct naar huis en alles weer doen. U moet een dag en nacht een elastische kous dragen en u krijgt een recept voor pijnstillers. Een eventuele bloeduitstorting gaat vaak binnen enkele dagen weg. Een trekkend of tintelend gevoel op de plek waar de spatader is gelaserd, trekt na één tot twee weken weg. Het advies is tot een week na het laseren een steunkous te dragen.

8. Wat is micronaaldtherapie?

Met micronaaldtherapie laat u eenvoudig haarvaatjes en kleinere spataders in het boven- en onderbeen verwijderen. Micronaaldtherapie is een eenvoudige ingreep meestal in combinatie met sclerotherapie. Negentig procent van de behandelingen geeft binnen twee weken resultaat: de adertjes zijn dan helemaal verdwenen.

9. Wat zijn de kosten van een spataderbehandeling?

Een puur cosmetische behandeling van spataderen betaalt u zelf. De prijzen zijn afhankelijk van de behandeling. U betaalt bij Keizer Kliniek Den Haag niet voor de eerste vrijblijvende afspraak. U betaalt wel voor het consult en onderzoek en voor de behandelingen. Wanneer uw spataderen op medische indicatie weggehaald worden, krijgt u uw spataderbehandeling vergoed. Maar ook zonder briefje van de huisarts komt u soms in aanmerking voor een vergoede behandeling. Het behandelteam bekijkt de mogelijkheden met u. Zijn uw adertjes heel klein en zien ze er ongevaarlijk uit en veroorzaken alleen esthetische klachten, dan betaalt u over het algemeen de behandeling zelf.

10. Worden de kosten van een spataderbehandeling vergoed?

Wanneer uw spataderen op medische indicatie weggehaald worden, krijgt u uw spataderbehandeling vergoed. In dit artikel vindt u meer informatie over de vergoeding.

Spataderzorg

Miljoenen Nederlanders lijden aan een vorm van spataderziekte. Toch wordt de complexiteit van spataderzorg in Nederland en wereldwijd onderschat. Er zijn geen twee patiënten met dezelfde spataderen.

Bij Keizer Kliniek Den Haag krijgt u daarom een voor u op maat voorgestelde behandeling en zorgen dat uw behandelende vaatchirurg voor en na de behandeling altijd bereikbaar is voor u.

Gecompliceerde spataderen én ontsierende adertjes, Keizer Kliniek gaat voor het hoogst haalbare resultaat. We hebben een team van gerespecteerde vaatchirurgen, gebruiken innovatieve behandeltechnieken en zijn er ook voor cosmetische ingrepen.

Op je mooist

Gecompliceerde spataderen én ontsierende adertjes, Keizer Kliniek gaat voor het hoogst haalbare resultaat.

  • Team van gerespecteerde vaatchirurgen
  • Beter resultaat met innovatieve behandeling
  • Ook voor cosmetische ingrepen

Meer weten?

Vul het formulier in, dan nemen wij (Keizer Kliniek, regio Den Haag) contact met u op.

Deel dit op sociale media: