Maagklachten komen vaak voor: ruim één op de drie mensen heeft wel eens last van een opgeblazen gevoel, pijn en misselijkheid. Sommige klachten zijn tijdelijk en gaan vanzelf over.
Merkt u dat u geregeld (of zelfs voortdurend) last heeft van buikkrampen of zelfs pijn? Merkt u dat uw lichaam dagelijks slecht reageert op eten en drinken? Dan is het van belang om uw maagklachten te laten onderzoeken. Soms is een advies van de huisarts voldoende om het probleem op te lossen. Houden de klachten aan, dan is het vaak wenselijk om een specialist in te schakelen.
Symptomen maagklachten
-
Pijn in de bovenbuik
-
Pijn achter het borstbeen
-
Brandend maagzuur
-
Opboeren, waarbij soms de maaginhoud in de keel komt
-
Een opgeblazen gevoel
-
Vaak misselijk
-
Snel braken
-
Snel vol tijdens het eten
Hoe ontstaan maagklachten?
Veel klachten worden veroorzaakt door een verzwakt maagslijmvlies. Wanneer het maagslijmvlies minder goed functioneert, gaan maagsappen namelijk inwerken op de maagwand. Hierdoor kan bijvoorbeeld een maagzweer ontstaan. Een verzwakt maagslijmvlies kan meerdere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld:
-
Verkeerd medicijngebruik
-
Ongezond voedingspatroon (koffie, vet eten, alcohol)
-
Overgewicht
-
Roken
Een bacteriële infectie
In andere gevallen kan de oorzaak lager zitten, in de darmen. Als er zweren ontstaan in de twaalfvingerige darm, is de pijn in de maag te voelen en wordt het ziektebeeld vaak in eerste instantie (onterecht) aangezien voor een maagzweer.
Wat te doen bij klachten?
Het herkennen van klachten is de eerste stap naar het oplossen ervan. Daarom adviseren we altijd om met klachten eerst naar de huisarts te gaan. Als de klachten aanhouden kan de huisarts beslissen tot aanvullend onderzoek.
Maagklachten kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Houden klachten aan? Laat dan de klachten altijd onderzoeken door de huisarts. In veel gevallen kan de huisarts de klachten verhelpen met advies over bijvoorbeeld voeding of stoppen met roken. In andere situaties kan de huisarts medicijnen voorschrijven.
De arts kan u doorverwijzen naar een specialist voor onderzoek. Situaties waarin een doorverwijzing van uw huisarts wenselijk kan zijn
- De klachten houden aan
- De klachten verdwijnen niet na een antibioticakuur
- U gebruikt al twee weken of langer een pijnstiller, zoals paracetamol
- U gebruikt langer dan twee maanden een medicijn voor uw maag