Terug 16 juli 2019 Keizer Kliniek

Obstipatie, wat te doen bij verstopping en moeite met de stoelgang?

Bij obstipatie heeft u moeite met de stoelgang. Door de obstipatie (in de volksmond ook constipatie of verstopping genoemd) komt de ontlasting minder dan drie keer per week.

Oorzaken van obstipatie

Obstipatie kan worden veroorzaakt door te weinig drinken, door een vezelarm dieet en door te weinig beweging. Bij vrouwen kan obstipatie bovendien voorkomen tijdens de kraamperiode.

Obstipatie kan ook een andere oorzaak hebben, zoals problemen met de bekkenbodemspieren of de mate van activiteit in de darmen. Ook bepaalde medicijnen (waaronder antidepressiva, Parkinson-medicijnen en anti-epileptica) kunnen darmproblemen veroorzaken.

 

Kan obstipatie kwaad?

Kortdurende obstipatie kan in beginsel geen kwaad, maar is vaak wel bijzonder vervelend. Wanneer de ontlasting eenmaal volgt, is deze droog en daardoor hard. Hierdoor kan de stoelgang als pijnlijk worden ervaren. Door het extra persen wat dan nodig is, ontstaat bovendien kans op anale scheurtjes en aambeien.

Als de klachten langer dan twee weken aanhouden, kan dit wijzen op een oorzaak die nader onderzocht kan (of zelfs moet) worden. In dat geval is het raadzaam om de huisarts te raadplegen.

 

Hoe kunt u zelf de obstipatie oplossen?

Obstipatie is het beste op te lossen door een gezond en gebalanceerd leven.

Tips tegen obstipatie:

  • Drink elke dag anderhalve tot twee liter water.
  • Eet voldoende vezelrijk, zoals volkorenproducten, doperwten en bonen.
  • Eet ook voldoende groenten en fruit.
  • Beweeg of sport minstens een half uur per dag.

Behandeling van obstipatie

Obstipatieklachten lossen zichzelf vaak op met een goede voeding. Houden de klachten langere tijd aan, dan is het mogelijk om de klachten te laten behandelen.

  • Medicatie: laxeermiddelen (verkrijgbaar bij de drogist of via de huisarts) kunnen de klachten verhelpen; evenals medicijnen waarmee meer vocht wordt vastgehouden in de darmen.
  • Klysma: Wanneer medicatie niet helpt, wordt vloeistof via de anus in de endeldarm gespoten. Hierdoor wordt de ontlasting zachter.

 

Langer dan veertien weken last van klachten?

Als de klachten langer dan twee weken aanhouden, is het verstandig om de huisarts te bezoeken. De huisarts kan medicijnen voorschrijven en u, indien nodig, doorsturen naar een medisch specialist.

In sommige gevallen is inwendig onderzoek nodig. De wachttijd voor een onderzoek hangt af van welke zorgaanbieder u kiest. Bij Keizer Kliniek Assen is de wachttijd kort en wordt u voor een darmonderzoek altijd binnen vijftien dagen geholpen.

Blijf niet rondlopen met klachten, maar vraag uw huisarts om een doorverwijzing naar Keizer Kliniek Assen.

Deel Publicatie: