Keizer publicaties

Lees alles over veelvoorkomende klachten en wat Keizer Kliniek doet om deze klachten te verhelpen. Informatie over het coronavirus en wat dat betekent voor onze zorg, vindt u hier.

Aambeien: tips tegen de jeuk en pijn

Aambeien kunnen geen kwaad, maar de bijbehorende jeuk en pijn kunnen erg vervelend zijn. Gelukkig gaan aambeien vaak uit zichzelf weer weg. Zo niet, zijn ze vrij gemakkelijk te behandelen.

 

Kunnen aambeien kwaad?

Een aambei is onschuldig. Maar de aandoening wordt, logischerwijs, als erg vervelend ervaren. De aambei zorgt vaak voor jeuk en soms zelfs pijn. In andere gevallen zorgen aambeien voor harde ontlasting, soms gepaard met bloedverlies.

 

Waar komen aambeien vandaan?

Een aambei is een uitstulping aan de binnenkant van de anus. De uitstulping ontstaat in het darmslijmvlies, die uit de anus naar buiten puilt. De meest voorkomende oorzaak van aambeien is het te hard persen. Ook harde ontlasting en overmatig hoesten kunnen voor aambeien zorgen.

 

Wat kunt u zelf doen tegen aambeien?

Aambeien verdwijnen meestal uit zichzelf. De beste manier om dit te versnellen, is door te zorgen voor een minder harde ontlasting. Hierdoor hoeft u minder hard te persen, waardoor bestaande aambeien verdwijnen en er geen nieuwe aambeien bijkomen.

Tips bij aambeien:

  • Drink minstens anderhalve liter water per dag.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging: dagelijks minstens een half uur.
  • Eet voldoende vezels om de stoelgang te bevorderen. Vezels zitten in onder andere volkorenbrood, zilvervliesrijst, bonen en erwten.
  • Eet voldoende groenten en fruit.


Poepen met aambeien

Een goede stoelgang is van belang om de klachten te verminderen. Houd de ontlasting niet op, maar ga snel naar het toilet als u de aandrang voelt. Dit voorkomt een verharding van de ontlasting en zorgt dat u niet hoeft te persen.

Bij jeuk is het beter om geen wc-papier te gebruiken, maar een nat doekje (zonder parfum of alcohol). Dit voorkomt irritatie en bloedverlies tijdens de ontlasting.

 

Behandelingen van de aambei

Wanneer een aambei niet vanzelf overgaat, of wanneer er sprake is van meerdere aambeien, kan behandeling wenselijk zijn. Het goede nieuws: aambeien zijn goed te behandelen.

Succesvolle manieren waarop aambeien worden behandeld:

  • Medicatie: de huisarts kan een laxeermiddel voorschrijven.
  • Afbinden: De aambeien worden met een rubberen elastiek afgebonden en vallen binnen twee weken af.
  • Scleroseren: De aambei wordt ingespoten met een irriterende vloeistof, waardoor de aambei verschrompelt.

Het behandelen van aambeien is een snelle en relatief simpele manier om snel van de klachten af te komen.

 

Weinig mensen gaan naar de huisarts

Weinig mensen kiezen voor een medische behandeling bij anale klachten. Uit recent onderzoek is gebleken dat van elke duizend mensen met een anale klacht, er slechts zes kiezen voor een bezoek aan de huisarts of de specialist.

Dat is natuurlijk begrijpelijk, maar tegelijkertijd onnodig. Anale klachten zijn namelijk goed te behandelen.

 

Bij ons bent u snel geholpen

Bij de Keizer Kliniek Assen helpen we u van uw klachten af, waardoor u weer jeuk- en pijnvrij van het leven kunt genieten. De behandeling wordt gedekt door de zorgverzekering, mits u door de huisarts naar ons wordt doorverwezen.

Vraag uw huisarts om een doorverwijzing naar Keizer Kliniek Assen en wij helpen u van uw klachten af.

Deel dit op sociale media: