Keizer publicaties

Lees alles over veelvoorkomende klachten en wat Keizer Kliniek doet om deze klachten te verhelpen. Informatie over het coronavirus en wat dat betekent voor onze zorg, vindt u hier.

Hoe ‘erg’ zijn uw spataderen?

Spataderen zijn ruwweg onder te verdelen in vijf gradaties. We zetten ze op een rij. Waar schaalt u uw spatader(en) in en is het tijd om in actie te komen?

Wanneer uw bloed vanuit uw benen niet meer goed terugstroomt naar het hart, kunnen aderen uitrekken. Dit zijn spataderen. Op de huid zijn dan vaak blauw-rode verkleuringen te zien of ontsierende (dikke) aderen.

Welke soorten spataderen zijn er?

De verschillende soorten spataderen op een rij.

#1: Ontsierende adertjes

Ontsierende adertjes worden reticulaire spataderen en besenreiser spataderen genoemd. Dit zijn verwijde adertjes die geen directe verbinding hebben met het diepe adersysteem. Ze geven over het algemeen geen klachten.

#2: Ontsierende adertjes en kronkelige spataderen

Kronkelige spataderen ontstaan wanneer de kleppen van uw verbindingsaderen niet goed werken. Verbindingsaderen verbinden het oppervlakkige adersysteem met het diepe adersysteem.

Het oppervlakkige adersysteem heeft twee grote stamaderen: de vena saphena magna (VSM) en de vena saphena parva (VSP). Deze aderen hebben ook zijtakken.

De VSM is een lange, grote ader met verschillende zijtakken. Hij loopt vanaf de binnenkant van uw enkel via de binnenkant van uw been naar uw lies. Daar komt de VSM uit in de diepe dijbeenader.

De VSP begint bij de buitenkant van uw enkel en loopt via uw kuit naar uw knie. Daar sluit hij aan op de knie-ader net boven het kniegewricht.

U heeft mogelijk last van een moe, loom of zwaar gevoel in uw benen, jeuk en/of tintelingen. Ook rusteloze benen en pijn zijn veelgehoorde klachten van spataderen.

#3: Kronkelige spataderen met vochtopstapeling (oedeem)

Onbehandelde spataderen kunnen zorgen voor zichtbare veranderingen aan uw been, zoals vochtopstapeling. Dit gebeurt wanneer de terugstroom van uw bloed vanuit uw been naar het hart niet meer voldoende is (veneuze insufficiëntie).

#4: Kronkelige spataderen met (meestal) blijvende huidveranderingen

Wacht u langer met een behandeling van uw spataderen, dan is het waarschijnlijk dat op termijn bruine verkleuring (pigmentatie) en/of eczeem ontstaat.

#5: Kronkelige spataderen en blijvende huidveranderingen met eczeem of (genezen) open been

(H)erkent u bovenstaande problemen niet, dan kunnen spataderen een open been tot gevolg hebben.

Is het tijd om in actie te komen?

Of u nu ontsierende adertjes of flinke spataderen heeft, een duplexonderzoek is in elk stadium een goed idee. Een vaatlaborant of een vaatchirurg meet tijdens zo’n onderzoek de bloeddoorstroming in uw benen. U weet na dit onderzoek de oorzaak van uw spataderen en voorkomt zo mogelijk (verdere) medische klachten.

Behandeling van uw spataderen

Heeft u grotere spataderen in het boven- en onderbeen? Met Endoveneuze lasertherapie (EVLT) worden goede resultaten bereikt.

Sclerotherapie en foam-sclerocompressietherapie zijn heel geschikt voor kleinere spataderen in het boven- en onderbeen of als aanvulling op een eerdere laserbehandeling.

Micronaald therapie is een innovatieve therapie voor ontsierende adertjes. Bij micronaald therapie schrompelt een arts de kleinste haarvaatjes dicht met echogolven. In 90 procent van de gevallen geeft dit zichtbaar resultaat binnen twee weken.

Spataderen die te groot zijn om weg te spuiten en te kronkelig voor een laserbehandeling, kunt u laten behandelen met een convolutectomie volgens Muller.

Wilt u precies weten welke spataderbehandelingen er zijn? Hier worden de belangrijkste spataderbehandelingen uitgebreid uitgelegd.

Op je mooist

Gecompliceerde spataderen én ontsierende adertjes, Keizer Kliniek gaat voor het hoogst haalbare resultaat.

  • Team van gerespecteerde vaatchirurgen
  • Beter resultaat met innovatieve behandeling
  • Ook voor cosmetische ingrepen

Meer weten over spataderbehandelingen?

Vul het formulier in, dan nemen wij (Keizer Kliniek, regio Den Haag) contact met u op.

Deel dit op sociale media: