Keizer publicaties

Lees alles over veelvoorkomende klachten en wat Keizer Kliniek doet om deze klachten te verhelpen. Informatie over het coronavirus en wat dat betekent voor onze zorg, vindt u hier.

Maagonderzoek, hoe werkt het?

Maagonderzoeken worden uitgevoerd bij klachten aan de slokdarm en het begin van de twaalfvingerige darm.

Bij een maagonderzoek (ook wel gastroscopie genoemd) kijkt de onderzoekende arts in de binnenkant van de slokdarm, in de maag en in het begin van de twaalfvingerige darm.

 

Hoe werkt een maagonderzoek?

Een maagonderzoek is een kijkonderzoek. Voor dit onderzoek gebruikt de maag-darm-leverarts een endoscoop. Een endoscoop is een flexibele en bestuurbare slang, die via de mond wordt ingebracht.

 

Meer dan alleen kijken

Tijdens het maagonderzoek kan de arts de binnenkant van de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm bekijken.

Als er afwijkingen worden aangetroffen, kunnen deze soms al tijdens het kijkonderzoek worden verwijderd. Het voordeel hiervan is dat het herstel gelijk inzet. Bovendien is een tweede ingreep dan niet nodig.

In andere gevallen is een tweede ingreep wel wenselijk of zelfs noodzakelijk. Dit is afhankelijk van wat er is gevonden tijdens het eerste onderzoek.

 

Wat merkt u van het maagonderzoek?

Aan het begin van het onderzoek krijgt u een bitje in uw mond zodat u – als u schrikt – niet op de endoscoop bijt.

Het onderzoek is pijnloos. Wel kan het inbrengen van de endoscoop via de keel als onprettig worden ervaren. Daarom is verdoving van de keel d.m.v. een spray standaard. Tijdens het onderzoek is het van belang om goed te ontspannen en regelmatig adem te halen.

Na afloop van het onderzoek kunt u een opgeblazen gevoel hebben, alsof u moet boeren. Dit is volkomen normaal en komt door het inbrengen van lucht of water tijdens het onderzoek.

 

Hoe lang duurt het maagonderzoek?

Een maagonderzoek is kort: in sommige gevallen niet langer dan vijf minuten. Omdat er geen operatie plaatsvindt, herstelt u bovendien snel. Hierdoor is een overnachting in de kliniek niet nodig: u gaat op de dag zelf weer naar huis.

Deel dit op sociale media: