Informatie over het coronavirus en wat dat betekent voor onze zorg vindt u op de pagina Coronavirus.


Liesbreuk en andere buikwandbreuken
Keizer Kliniek is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van liesbreuken en andere buikwandbreuken. Bijvoorbeeld navelbreuken en bovenbuikbreuken. De klachten zijn vaak goed te verhelpen en de behandeling is vrijwel pijnloos. Na een operatie mag u dezelfde dag weer naar huis.
Hoe ontstaat een buikwandbreuk?
Een liesbreuk, navelbreuk of andere buikwandbreuk is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. Een zwakke plek kan aangeboren zijn of kan tijdens het leven ontstaan doordat de buikwand uitrekt. De buikwand kan bijvoorbeeld uitrekken bij zwangerschap of bij een forse toename van het gewicht. Als mensen veel hoesten, niezen, persen of zwaar tillen, wordt de druk in de buikholte hoger. Door die hoge druk kan het buikvlies door de zwakke plek naar buiten worden geduwd. In de uitstulping kan ook een gedeelte van de buikinhoud zitten. In zeldzame gevallen kan een deel van de darm in de uitstulping bekneld raken. Dan is vaak een spoedoperatie nodig.
Welke klachten treden op bij een buikwandbreuk?
De uitstulping is vaak te zien als een zwelling. Soms verdwijnt de zwelling in lig, soms is deze met de hand terug te duwen, soms is dit niet mogelijk. Rond de uitstulping kan een pijnlijk branderig gevoel ontstaan. Deze klachten kunnen toenemen als de druk in de buik hoger wordt, dus bij hoesten, niezen, persen en zwaar tillen. Heeft u last van deze klachten? Loop er niet langer mee rond. Laat een deskundige van de Keizer Kliniek ernaar kijken.
Wat is een liesbreuk?
Bij een liesbreuk zit de breuk (hernia) in de liesstreek. Een liesbreuk verdwijnt nooit helemaal vanzelf en kan gaandeweg groter worden. Dan kunnen ook de klachten toenemen. Het is raadzaam er op tijd bij te zijn. Niet elke liesbreuk hoeft geopereerd te worden. De medisch specialist van de Keizer Kliniek bespreekt met u wat de beste oplossing is.
Wat is een navelbreuk?
Er zijn twee soorten navelbreuken. De eerste vorm is de aangeboren navelbreuk. Meestal treedt binnen de eerste drie levensjaren spontaan herstel op. Dit is dus geen ernstige aandoening. Beklemming van een navelbreuk op kinderleeftijd komt bijna nooit voor.
De tweede vorm is een navelbreuk die op latere leeftijd ontstaat. Dit kan vanaf ongeveer 12 jaar. Er is dan sprake van verhoogde druk in de buikholte, meestal in combinatie met een zwakke plek in de buikwand. De navelbreuk kan onder andere optreden door een zwangerschap, fors overgewicht en zwaar lichamelijk werk. De navel is de dunste laag in de buikwand. Daarom is het risico op een breuk hier groter.
De uitstulping bij een navelbreuk bestaat meestal uit vetweefsel, bij grotere breuken kan ook een deel van de darmen naar buiten worden geduwd. Een navelbreuk hoeft geen klachten te geven. Als u problemen heeft door de grootte van de breuk of als u pijn heeft, dan is een operatie een mogelijkheid.
Wat is een bovenbuikbreuk?
Een bovenbuikbreuk is een breuk boven de navel. Ook dit komt door een zwakke plek in de buikwand. Het verschil met een ‘gewone’ breuk is, dat bij deze breuk meestal geen buikinhoud naar buiten komt, maar alleen vetweefsel. Mannen hebben hier vaker last van dan vrouwen. Meestal geeft deze breuk geen klachten, een enkele keer kan de breuk wel pijn veroorzaken.
Uw behandeling
Afhankelijk van de diagnose bespreken we met u welke behandeling voor u het beste is. Natuurlijk volgen we hierbij de landelijke richtlijnen. U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig. Uw zorgverzekering vergoedt de behandeling.
De medisch specialist zal na lichamelijk onderzoek de diagnose vermoedelijk gemakkelijk kunnen vaststellen. Aanvullend onderzoek is dan niet nodig. U krijgt uitleg over de behandeling en het herstel erna. Tijdens dit eerste bezoek spreken we met u af wanneer u in de Keizer Kliniek wordt geopereerd.
Wat gebeurt er na de behandeling?
Op de dag van de operatie gaat u weer naar huis. Neem wel een begeleider mee. U mag namelijk na de ingreep niet zelf naar huis rijden. Na ongeveer zes weken nodigen wij u uit voor controle. Dan kijken we of de breuk goed genezen is.