Keizer publicaties

Lees alles over veelvoorkomende klachten en wat Keizer Kliniek doet om deze klachten te verhelpen. Informatie over het coronavirus en wat dat betekent voor onze zorg, vindt u hier.

Wat is brandend maagzuur en wat is eraan te doen?

Bij brandend maagzuur (ook ‘reflux’ genoemd) heeft u last van een brandend gevoel in de slokdarm, soms gepaard met pijn achter het borstbeen. De klachten zijn vaak goed te behandelen.

 

Oorzaken van brandend maagzuur

De klachten worden veroorzaakt doordat maagzuur terugstroomt in de slokdarm. Dit komt voor wanneer de spieren in het middenrif – die de doorgang van de slokdarm naar de maag ‘bewaken’ – niet goed afsluiten.

De klachten zijn het meest merkbaar als u bukt of ligt; of als de druk op uw buik toeneemt (bijvoorbeeld bij het hoesten).

 

Kan brandend maagzuur kwaad?

Iedereen kan vroeg of laat te maken krijgen met brandend maagzuur of een oprisping na een grote maaltijd. Als dit sporadisch gebeurt, dan kan het geen kwaad.

Komen de klachten vaker voor, dan kan een slokdarmontsteking ontstaan. Bij jarenlange klachten ontstaat bovendien de kans op een blijvende beschadiging aan het slijmvlies onderin de slokdarm en daardoor een licht verhoogde kans op slokdarmkanker.

 

Wat kunt u zelf doen tegen brandend maagzuur?

Veel klachten zijn te verhelpen door gezond te eten en te leven.

  • Eet gezond en vezelrijk.
  • Beweeg voldoende en beperk overgewicht.
  • Eet kleine maaltijden, zodat u geen overvolle maag heeft.
  • Slaap met een extra kussen onder uw hoofd, zodat maagzuur minder gemakkelijk terugstroomt.

 

Behandelen van brandend maagzuur

Als uw klachten aanhouden, kan uw huisarts besluiten om u door te verwijzen naar een specialist. Refluxklachten zijn gemakkelijk te onderzoeken en in veel gevallen ook goed te behandelen.

 

Wachtlijsten bij het onderzoek

De wachttijd voor een onderzoek hangt af van welke zorgaanbieder u kiest. Bij Keizer Kliniek Assen is de wachttijd kort en wordt u altijd binnen drie dagen geholpen met een maagonderzoek.

Blijf niet rondlopen met klachten, maar vraag uw huisarts om een doorverwijzing naar Keizer Kliniek Assen.

Deel dit op sociale media: