Keizer publicaties

Lees alles over veelvoorkomende klachten en wat Keizer Kliniek doet om deze klachten te verhelpen. Informatie over het coronavirus en wat dat betekent voor onze zorg, vindt u hier.

Hoe verloopt een liesbreukbehandeling?

Een liesbreukbehandeling is een relatief kleine ingreep met een heel groot effect: na afloop bent u verlost van het hinderlijke gevoel. Hoe de operatie verloopt, leggen we stap voor stap uit.

Goed om te weten is dat een liesbreuk op twee manieren kan worden behandeld.

  • Er is de traditionele liesbreukoperatie, ook wel de Lichtenstein-operatie genoemd.
  • Minder bekend is de laparoscopie. Dit is een kijkoperatie die niet bij elke zorginstelling wordt toegepast, maar die wel grote voordelen biedt. De operatie is minder ingrijpend, waardoor de hersteltijd korter is.

Bij Keizer Kliniek Voorschoten zijn we gespecialiseerd in het uitvoeren van kijkoperaties bij liesbreuken. En dit is hoe de behandeling in z’n werk gaat.

Fase 1: Voor de operatie

  1. U wordt naar ons verwezen door de huisarts. Dit gaat veelal digitaal.
  2. U vult uw eigen gegevens aan op Mijn Keizer Kliniek. Als de gegevens compleet zijn, wordt er een afspraak gemaakt bij de chirurg.
  3. Als de chirurg aangeeft dat uw klachten geopereerd kunnen worden, wordt u onderzocht door de verpleegkundige. Dit doen we gelijk, zodat u hier niet voor terug hoeft te komen.
  4. Onze verpleegkundige meet uw bloeddruk, pols en Body Mass Index (BMI). Dit doen we om uw fysieke gezondheid goed te kunnen monitoren en te kijken of u binnen bepaalde waarden valt.
  5. Op basis van deze waarden beslist de anesthesioloog (op een later moment) of een operatie mogelijk is. Tien tot veertien dagen voor de operatie neemt de anesthesist hierover contact met u op.
  6. U krijgt een afspraak voor de operatie toegestuurd.

Fase 2: De operatie zelf

  1. De verpleging ontvangt u een uur van te voren en zorgt dat u voorbereid bent.
  2. De anesthesist brengt u onder volledige narcose. De narcose duurt ongeveer drie kwartier tot een uur.
  3. De chirurg maakt drie incisies van ongeveer één centimeter in uw buik.
  4. Door de incisies worden drie ‘trocars’ ingebracht. De trocar is een penvormig trechtertje.
  5. Door deze trocars worden de chirurgische instrumenten in de buik gebracht.
  6. Eerst brengen we een kleine ballon in, die ervoor zorgt dat er ruimte komt. Daarna een camera en de instrumenten waarmee de liesbreuk wordt teruggeduwd en het matje wordt geplaatst.
  7. Wanneer het matje op zijn plek zit wordt de wond gehecht en is de operatie klaar.

Fase 3: Na de operatie

  1. De operatie duurt ongeveer twintig minuten. Na afloop ontwaakt u uit de narcose en krijgt u de gelegenheid om uit te rusten.
  2. Wij controleren uw gezondheid. Is alles in orde? Dan mag u weer naar huis toe. In veel gevallen is dit binnen één of twee uur na de operatie.
  3. Veel patiënten zijn op de dag van de operatie weer mobiel genoeg om zelf door het huis te bewegen. Deelnemen aan het verkeer is de eerste dagen niet toegestaan. In de dagen na de operatie adviseren we u om rust te nemen.
  4. Een dag na de operatie nemen we telefonisch contact met u op om u te vragen hoe het met u gaat.
  5. Gaat alles zoals het hoort te gaan? Dan bent u veelal een week na de operatie grotendeels hersteld en klachtenvrij.
  6. De hechtingen in uw buik herstellen snel. Voor het verwijderen van de hechtingen kunt u een afspraak maken bij uw eigen huisarts. U hoeft hier dus niet voor terug te komen.
  7. Zes à zeven weken na de ingreep neemt de chirurg contact met u op om te bespreken of er nog klachten zijn.

Liesbreukoperaties bij Keizer Kliniek:

✓ Geen wachtlijst, snel hersteld

✓ Patiënten waarderen ons met 8,8

✓ Behandeling vergoed door de basisverzekering *

* Alle zorgverzekeraars vergoeden een behandeling in de Keizer Kliniek. De behandeling wordt volledig vergoed, met uitzondering van een eventueel nog niet benut eigen risico.

In welke maand de operatie gepland kan worden, hangt mede af van afspraken tussen ons en uw zorgverzekeraar. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Deel dit op sociale media: