Keizer publicaties

Lees alles over veelvoorkomende klachten en wat Keizer Kliniek doet om deze klachten te verhelpen. Informatie over het coronavirus en wat dat betekent voor onze zorg, vindt u hier.

Darmkanker onderzoeken en behandelen

Darmkanker is een ernstige aandoening die vaak voorkomt. In Nederland krijgen jaarlijks tussen de tien- en twintigduizend mensen darmkanker.

 

Hoe ontstaat darmkanker?

Darmkanker begint meestal als een poliep: een bultje in de wand van de dikke darm.

Poliepen komen veel voor bij mensen boven de 55 jaar en zijn niet altijd kwaadaardig. Sterker nog: de meeste poliepen zijn goedaardig en blijven dat ook.

In sommige gevallen groeit een poliep op termijn uit tot een kwaadaardige tumor: darmkanker (door artsen ook ‘colorectale kanker’) genoemd. Een snelle herkenning en behandeling van darmkanker is noodzakelijk om uitzaaiing te voorkomen.

 

Bij wie komt darmkanker voor?

Darmkanker is meestal niet erfelijk en kan dus bij iedereen voorkomen.

Hoe hoger de leeftijd, hoe groter de kans op een kwaadaardige tumor: negentig procent van de mensen met darmkanker is 55 jaar of ouder.

 

Darmkanker herkennen

Een beginnende darmkanker is niet gelijk te herkennen. Daarom wordt elke Nederlander van 55 jaar of ouder deelname aangeboden aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Tijdens dit onderzoek wordt gezocht naar sporen van bloed in de ontlasting, wat zou kunnen duiden op een kwaadaardige poliep.

In een verder gevorderd stadium kunnen verschillende klachten wijzen op een (al dan niet kwaadaardige) tumor.

Symptomen die kunnen duiden op darmkanker:

  • Bloed in de ontlasting.
  • Aanhoudende verstopping (constipatie) of diarree.

Deze klachten kunnen wijzen op darmkanker, maar kunnen ook een andere oorzaak hebben. Neem daarom altijd contact op met uw huisarts als u klachten of vermoedens heeft.

 

Hoe snel groeit een tumor in de darmen?

Een tumor in de darmen groeit langzaam. Toch is spoedig onderzoek wenselijk bij het vermoeden van een kwaadaardige tumor.

Wanneer een tumor groeit, ontstaat de kans dat kankercellen loslaten. Om de darmen heen bevinden zich de lymfklieren. De losgelaten cellen kunnen in de lymfe verder uitgroeien tot tumoren. Dit noemen we uitzaaiingen.

Ook kunnen kankercellen zich via het bloed door het lichaam verspreiden. Dit veroorzaakt uitzaaiingen in de lever en soms in de longen of botten.

 

Darmkanker laten onderzoeken

Bij een vermoeden van kanker aan de darmen verwijst de huisarts u door voor een onderzoek. Een darmkankeronderzoek bestaat uit een intakegesprek en een darmonderzoek in een gespecialiseerde kliniek, zoals Keizer Kliniek.

Het inwendige darmonderzoek vindt plaats via een kijkoperatie, ook wel de colonoscopie genoemd. Tijdens dit onderzoek bekijkt de specialist de dikke darm en het laatste deel van de dunne darm.

Tijdens de endoscopie kan de arts niet alleen in de darm kijken, maar kan bovendien een stuk weefsel van de poliep wegnemen voor nader onderzoek. Het onderzoek zelf duurt doorgaans tussen de twintig en veertig minuten.

 

De uitslag en de vervolgbehandeling

De uitslag van het onderzoek is na vier tot zes dagen bekend. De uitslag wordt uiteraard besproken met uw behandelend arts van Keizer Kliniek.

Als er aanwijzingen zijn van darmkanker is er aanvullend onderzoek nodig om de diagnose te stellen en de tumor te behandelen. In dat geval verwijst Keizer Kliniek u door naar een specialist in het ziekenhuis.

 

Wachttijden verschillen per zorginstelling

De wachttijden voor een kijkonderzoek verschillen per zorginstelling.

Bij Keizer Kliniek Assen bent u altijd snel geholpen: binnen vijftien dagen. Vraag uw huisarts daarom om een doorverwijzing.

Deel dit op sociale media: