Keizer publicaties

Lees alles over veelvoorkomende klachten en wat Keizer Kliniek doet om deze klachten te verhelpen. Informatie over het coronavirus en wat dat betekent voor onze zorg, vindt u hier.

Symptomen van een blaasverzakking bij vrouwen

Een blaasverzakking (cystocèle) herkent u in veel gevallen aan een uitstulping aan de voorkant van uw vagina. Andere symptomen van een blaasverzakking bij vrouwen zijn ongemak en pijn in het bekken.

Hoe herkent u een blaasverzakking?

Een verzakking van de blaas herkent u in sommige gevallen aan een ‘bolletje’ die uit de vagina steekt. Het is ook mogelijk om een verzakking te hebben aan de blaas, zonder dat er een uitstulping is. U kunt bijvoorbeeld last hebben van urineverlies, of vaker naar de wc moeten dan normaal.

Veelvoorkomende symptomen van een blaasverzakking bij vrouwen zijn:

  • Een uitstulping (bolletje) van de vagina
  • De blaas niet goed kunnen legen
  • Plassen komt langzaam op gang
  • Urineverlies
  • Vaak plassen
  • Regelmatig blaasontsteking
  • Een zwaar gevoel in de schede
  • Pijn in onderrug en onderbuik
  • Vermoeidheid

Een blaasverzakking kan merkbaar zijn bij het toiletbezoek, bijvoorbeeld doordat u merkt dat het lastig wordt om uw blaas te ledigen. Er kan urineverlies optreden op momenten dat uw blaas onder druk staat, bijvoorbeeld bij niezen of lachen.

Ook pijn in onderrug, pijn bij het vrijen en het vaak hebben van een blaasontsteking kunnen een symptoom zijn van een blaasverzakking.

Wat is een blaasverzakking?

Een blaasverzakking is letterlijk een verzakking van de blaas, veroorzaakt rondom de bekkenbodem. De bekkenbodem is een soort hangmat voor de buikorganen en zorgt ervoor dat de blaas niet uitzakt. Is de bekkenbodem minder stevig, dan veroorzaakt dit klachten. De blaas kan verzakken wanneer de spieren en de banden van de bekkenbodem hun werk niet (meer) goed doen.

De oorzaak van een blaasverzakking is een bekkenbodem die niet goed functioneert. Oorzaken van een niet goed werkende bekkenbodem zijn:

  • Een zware bevalling
  • Chronisch hoesten
  • Persen tijdens de stoelgang
  • Zwak steunweefsel van de bekkenbodem
  • Veel en heftig hoesten door bijvoorbeeld een longziekte

Buikpijn bij een blaasverzakking?

Heeft u buikpijn? Deze klacht hoort niet per se bij een blaasverzakking. Buikpijn wanneer u staat – die en vervolgens verdwijnt wanneer u gaat liggen – komt bijvoorbeeld eerder voor bij een verzakking van de dunne darm (enterocèle). Deze verzakking komt gelukkig weinig voor.

Buikpijn is dus niet direct een aanwijzing voor een verzakking van de blaas (hoewel u pijn in uw onderbuik kunt voelen). Buikpijn kan verschillende oorzaken hebben. Ga naar uw huisarts wanneer uw buikpijn lang aanblijft, de pijn extreem is of wanneer u uw klachten gewoonweg niet vertrouwt.

Blaasverzakking na baarmoederverwijdering (hysterectomie)

Na een baarmoederverwijdering (een hysterectomie) kan de top van de vagina verzakt zijn. In sommige gevallen verzakt de dunne darm na de baarmoederverwijdering, waardoor een blaasverzakking kan voorkomen.

Heel soms verzakt de dunne darm na een baarmoederverwijdering. Een blaasverzakking na een baarmoederverwijdering kan eventueel ook voorkomen.

Vermoeidheid bij verzakking

Bij een verzakking, dus ook een verzakking van de blaas, heeft u mogelijk last van zwaar gevoel in uw vagina, dat er iets niet hoort te zitten of dat er iets uitzakt. U kunt daarbij last hebben van vermoeidheid.

Behandeling van een verzakking van de blaas

Wanneer u een blaasverzakking heeft, is het goed om oefeningen te doen die uw bekkenbodem versterken.

Haalt dit onvoldoende uit, dan is naar uw huisarts gaan een eerste stap. De huisarts verwijst u naar specialisten op het gebied van bekkenbodem-, darm- en blaasproblemen.

Keizer Kliniek levert maatwerk

Afhankelijk van de diagnose bespreken we samen met u welke behandeling van de verzakking van uw blaas het beste is. Dat kan met fysiotherapie of medicijnen. Als u een blaasverzakking heeft, kan ook een operatie helpen. Een blaasverzakking heeft vaak meerdere oorzaken, de symptomen kunnen heel divers zijn. Keizer Kliniek heeft een multidisciplinaire aanpak. Medisch specialisten uit verschillende vakgebieden werken samen en beoordelen samen uw probleem.

Verwijzing huisarts bij een blaasverzakking bij vrouwen

Voor een consult bij een van onze specialisten op het gebied van bekkenbodem-, darm- en blaasproblemen heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Op basis van de gegevens op dit aanmeldformulier weten wij of u door één of meer medisch specialisten onderzocht moet worden.

Als meerdere medisch specialisten nodig zijn, krijgt u eerst een intakegesprek en bespreken we samen met u het zorgtraject dat u doorloopt. U ontvangt van ons een schriftelijke uitnodiging voor een intakegesprek, consult of onderzoek.

Vraag uw arts om een doorverwijzing

Keizer Kliniek is specialist in het onderzoeken en behandelen van bekkenbodem-, darm- en blaasproblemen. Wij hanteren geen wachtlijsten en kunnen u zo spoedig mogelijk na doorverwijzing van uw huisarts onderzoeken. Zo vinden we samen een oplossing voor uw blaasverzakking. U huisarts verwijst u wanneer nodig of wanneer u dit wenst door naar specialisten op het gebied van bekkenbodem-, darm- en blaasproblemen.

Bij Keizer Kliniek kunt u veelal binnen vijf dagen terecht voor een onderzoek.

Over ons

Keizer Kliniek biedt moderne medisch specialistische zorg op het gebied van spataderen, vaatproblemen, darmklachten, bekkenbodemklachten, wondzorg en kijkoperaties van liesbreuken. Uniek aan onze benadering is de multidisciplinaire aanpak, waarbij uw probleem zo nodig wordt bekeken door meerdere specialisten uit verschillende vakgebieden tegelijkertijd.

 

Veelgestelde vragen over blaasverzakkingen:

 

Wat is de oorzaak van een blaasverzakking?

De oorzaak van een blaasverzakking is een bekkenbodem die niet goed functioneert. De bekkenbodem is een soort hangmat voor de buikorganen. Als de spieren en banden van uw bekkenbodem minder goed functioneren, kan uw blaas verzakken.

Wat als ik een blaasverzakking vermoed?

Vermoedt u of uw huisarts een blaasverzakking? Dan kan u via uw huisarts een afspraak maken bij Keizer Kliniek. Wij hebben geen wachtlijsten en kunnen u snel onderzoeken.

Wordt de behandeling gedekt door de zorgverzekering?

Uw zorgverzekeraar vergoedt onderzoeken en behandelingen in Keizer Kliniek (met uitzondering van het eigen risico dat u heeft afgesproken met uw verzekeraar). Wij kunnen de kosten voor het onderzoek rechtstreeks declareren bij uw zorgverzekeraar.

Deel dit op sociale media: